Meny
SV / EN

Möt utfasningen av lysrör med lättinstallerad armatur för LED-belysning

Hem Möt utfasningen av lysrör med lättinstallerad armatur för LED-belysning
Easyform erbjuder alternativet till lysrör

Lysrörslampor som vi känner till dem idag håller på att fasas ut. Detta för att de inte är särskilt energieffektiva samt innehåller kvicksilver, som kan vara skadligt för hälsa och miljö. Utfasningen sker på direktiv från EU-kommissionen och kommer att göras i etapper.

Detta innebär att kompaktlysrör från 24 februari 2023 inte längre är tillåtet att tas in i EU. Konventionella lysrör samt T5-lysrör och T8-lysrör fasas ut i augusti 2023.

Vad är alternativet till lysrörsbelysning?

Ett alternativ är ombyggnad av den befintliga armaturen. Detta måste dock utföras av behörig person och kräver noggrann dokumentation. Detta då ombyggnationen måste utföras enligt Elsäkerhetsverkets regler, där de utgör marknadskontroll.

Det enklare alternativet är ett byte till LED. Belysning med LED ger en mindre negativ miljö- och hälsopåverkan och utgör ett mer energieffektivt alternativ både för hemmet och kommersiellt bruk. Förutom att LED-belysning inte innehåller det skadliga kvicksilvret kräver de nämligen mindre elförbrukning för att fungera.

Dessutom har LED längre livslängd än traditionella belysningsalternativ, vilket på sikt minskar kostnaderna för att byta ut din belysning. Att byta till LED-armaturer är med andra ord en investering som betalar sig i det långa loppet, både ekonomiskt, hälso- och miljömässigt.

Vad kan jag ersätta mina armaturer för kompaktlysrör med?

Om dina belysningsarmaturer är av äldre slag är den allmänna rekommendationen alltid att byta till nya, mer energieffektiva armaturer eller belysningssystem anpassade för LED. Vi erbjuder just det alternativet för kompaktlysrör med vår energieffektiva och lättinstallerade Opto-serie. LED gör det möjligt att halvera effekten på armaturerna, utan att ge avkall på jämnhet eller luxnivå.

 

Easyforms Opto 22, Opto 23 Sensor och Opto 29 erbjuder flexibilitet både i installation och prestanda som ersättning för kompaktlysrör. Den supertunna designen på 15 mm gör att Opto kan monteras dikt an i tak, infälld och i befintliga håltagningar, där vår smarta monteringsskena förenklar installationen ytterligare.

Opto 22 är den mindre varianten med en diameter på 220 mm och effekt på 18W. Den något större Opto 29 har en diameter på 290 mm och effekt på 24W. Bägge levereras som standard i vitt, men ger möjlighet att montera vårt tillbehör i form av en magnetisk ram i svart. Vill du kombinera Opto med smart styrning erbjuder vi även Opto 23 Sensor med rörelsesensor, för en ännu större kontroll över energiförbrukningen.

Dessutom möjliggör Optos dip-switch en enkel ändring av färgtemperaturen i tre steg – 2700K-3000K-4000K. För ytterligare flexibilitet enligt dina behov levereras Opto med distansbrickor, i de fall du behöver ytmonterad kabeldragning.

Är du redo att ställa om, eller har fler frågor om hur vi kan hjälpa dig att möta direktiven om utfasningen av traditionell lysrörsbelysning?

Vi hjälper dig gärna. Välkommen att kontakta oss.

Offert / Förfrågan

    Förfrågan för:

    Önskat antal:

    genom att använda detta formulär accepterar du lagring och hantering av dina uppgifter på denna webbplats.